Spring naar content

Start

Codewoord

Codewoord

Vakantie

Gezond op vakantie!

De zomervakantie staat weer voor de deur! Ook tijdens de vakantie kun je makkelijk aan je gezondheid blijven werken.

Eten en drinken
Het is belangrijk dat je genoeg drinkt. Voorals als het lekker warm weer is buiten. Probeer 8 glazen op één dag te drinken. Dit is ongeveer 1,5 liter. Drink dan vooral water. Dat bevat geen suiker. Dus lekker en gezond!
Je bent vast heel druk met buitenspelen, maar vergeet niet je groente en fruit. 2 stuks fruit en 3 grote lepels groente. Wel doen he?!

Bewegen
Of je nu op vakantie gaat of lekker thuis blijft, tijdens je vakantie ben je lekker veel en vaak buiten. De buitenlucht en het bewegen zijn heel gezond voor je! 

Op de website van Stichting Museum Kinderwereld staan veel leuke buitenspelletjes die je ouders ook nog deden. En die je nog steeds kan doen op vakantie met je vriendjes en vriendinnetjes.

Je lichaam
Het verzorgen van je lijf is ook tijdens de vakantie nodig. Handen wassen en tandenpoetsen zijn jullie vast al bekend. Maar weten jullie ook dat je goed moet letten op je oren? MP3 spelers zul je misschien wel vaker gaan gebruiken. Zet deze niet te hard! Wil je weten of jouw MP3  goed staat, kijk dan op de de site van de Nationale Hoorstichting.

Met al die zon moet je ook goed opletten dat je niet verbrand. Dat kan erg pijn doen. Smeer je daarom goed in. Wil je meer lezen over de zon en insmeren? Kijk dan hier.

Lekker in je vel
Iedereen is wel ergens héél goed in. Wat is jouw talent? Misschien weet je het nog niet, misschien ook wel. In de vakantie heb je genoeg tijd om te kijken waar je goed in bent. Of oefen zodat jouw talent nog beter wordt!

Binnen en buiten
In de vakantie heb je lekker veel tijd om buiten te zijn. Ga de natuur in en geniet van de frisse lucht, bloemen en planten. Je kunt wandelen, maar ook hele stoeren dingen doen. Zoals hutten bouwen. Daarvoor zijn er in Nederland speciale speelbossen.

Buik

Wat gebeurt er in je buik?

In je buik gebeurt er van alles met je eten. Als je eten doorslikt komt het via je slokdarm in je maag terecht. Na een paar uur gaat het eten verder naar de dunne darm en vervolgens naar de dikke darm.  In de dunne darm worden alle belangrijke dingen uit het eten gehaald. Die belangrijke dingen zijn de voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen heb je nodig om te kunnen groeien. Maar ook om te bewegen en om na te denken op school. Alles wat je lichaam niet nodig heeft poep je weer uit.

Heb je wel eens last van buikpijn? Of kun je soms niet goed poepen? Vaak kun je hier zelf van alles tegen doen. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om elke dag goed te ontbijten en veel groente en fruit te eten? En dat je darmen meebewegen als jij ook beweegt? En weet je dat je op tijd naar het toilet moet gaan als je moet poepen?

Op de website www.poepie.info leer je wat er met je eten en drinken gebeurt als je het doorslikt. En wat je kunt doen om buikpijn te voorkomen. Op de ste kun je verschillende spelletjes en opdrachten maken en help je ook Poepie van zijn buikpijn af!

Ga snel naar de website!

Ook kun je lezen wat je kunt doen tegen buikpijn in het Rottige Buiken Boekje van de Maag Lever Darm Stichting.

Ga naar de website van Poepie

Rottige Buiken Boekje

Groente

Meer weten over groente?

Het is belangrijk om elke dag 2 stuks fruit en drie opscheplepels groenten te eten. In groente en fruit zitten gezonde stoffen waardoor je sterk en fit wordt. Je wordt minder snel verkouden, je kunt beter sporten en spelen en je kunt ook beter leren.

In groente en fruit zitten vezels die goed zijn voor je darmen. Ze zorgen ervoor dat je goed kunt poepen en minder snel buikpijn krijgt. Wil je meer leren over vezels? Kijk dan op de website van Poepie!

 

Bezoek Poepie.info om meer te leren over vezels

Astma

Adem halen en astma? 

Als je astma hebt, kun je het soms behoorlijk benauwd hebben. Je ademt dan heel kort of piepend. Of je moet heel veel hoesten. Gelukkig zijn er medicijnen die zorgen dat iemand met astma beter kan ademhalen, maar het gaat nooit helemaal over.

Praat mee of stel je vraag op kinderforum op de kids site van het Astmafonds.

Bezoek het kinderforum

Talent

Welke talenten heb jij?

Hoe zie jij jezelf? Welke dingen kan je goed en wat gaat er minder? Iedereen is wel goed in iets en juist minder goed in andere dingen. Dat is ook helemaal niet erg. Het is belangrijk hoe je er mee omgaat. Als je bijvoorbeeld niet zo goed bent in sport, kun je je daar onzeker over voelen. Je kunt ook juist denken aan iets dat wel goed lukt, misschien teken je wel heel erg mooi. Dat geeft je dan weer zelfvertrouwen!

Oor

Testen hoe goed jij hoort?

Wat zou er gebeuren als je niet meer goed zou kunnen horen? Op straat hoor je de auto's niet meer. Je snapt niet meer wat de meester of juf zegt. Je kunt niet naar muziek of de televisie luisteren. En praten met vrienden wordt wel erg lastig.
Pas daarom op met hele harde geluiden, want daar kun je slechthorend of zelfs doof van worden. Zet je muziek dus niet te hard!

Check je oren!. Ga naar de site van Nationale Hoorstichting en doe de test.

Doe de kinderhoortest

Doe de mp3check

Muis

Speel de spellen

Als je veel achter de computer zit, krijg je soms branderige ogen, of een stijve arm of een pijnlijke rug. Dat is natuurlijk niet goed.
Een ontspannen houding en een goed ingerichte computerplek zijn belangrijk. Het is ook belangrijk dat je niet te dicht op het beeldscherm zit en je armen goed ondersteunt. In het logboek vind je allerlei tips om gezond te computeren.

Recept

Leuke gezonde recepten!

Bij eten hoort koken. Help je vader of moeder eens in de keuken. Daar leer je heel veel van en ze vinden het vast fijn. Hieronder staan leuke recepten. Vraag aan je ouders of ze die samen met je willen maken. Dan help jij met de boodschappen. Je kunt prima de groenten wassen. Misschien mag je al snijden. En roeren is natuurlijk ook een goede helpklus. Kijk wel altijd goed uit. Let op vuur en kokendheet water en sommige messen kunnen erg scherp zijn.

Kies een lekker en gezond recept en ga thuis aan de slag

Jarig

Gezond jarig zijn?

Als je jarig bent en je geeft een verjaardagsfeestje kun je dit op een hele gezonde manier doen. Let ook tijdens je verjaardag op je gezondheid. 
 
  • Ga met je vriendjes en vriendinnetjes het bos in voor een speurtocht.
    Op de site VanHarte.nl vind je leuke ideeën

  • Organiseer met je ouders leuke spelletjes buiten. 
    Op de site VanHarte.nl vind je leuke ideeën

  • Kijk voor Voor meer traktatie ideeën in de mutliculturele traktatiekalender van het NIGZ 

Idee├źn voor speurtochten

Ideeën voor spelletjes

Bacterie

Goede en slechte bacteriën

Wist je dat er ook goede bacteriën bestaan? Bacteriën zitten in je buik en zorgen ervoor dat wat je eet verwerkt wordt en je energie krijgt om te bewegen en te sporten. Er zijn goede en slechte bacteriën, maar de goede bacteriën heb je dus wel echt nodig om gezond te blijven. Wil je weten hoe dit werkt? Maak een reis door je buik en kies voor het codewoord buik.

 

Zorgen

Voor elkaar zorgen is leuk!

Ken je iemand die erg ziek is of die gehandicapt is? Misschien je broer of zus wel, of de vader van een klasgenoot. Jij wilt diegene  dan wel helpen, maar hoe doe je dit en hoe zorg je voor jezelf?

Er is een site  speciaal voor broers en zussen van kinderen met een ziekte en/of een handicap

Ga naar brusjes.nl

Melk

In melk zitten goede stoffen als vitaminen, eiwitten en mineralen die allemaal zorgen voor een gezond lichaam. Deze stoffen zijn heel belangrijk als bouwstoffen. Bouwstoffen zorgen ervoor dat je goed en veel groeit.


Kijk ook bij het thema Eten en Drinken.

naar thema Eten en Drinken