Spring naar content

Start

Alles over je gezondheid: Doe zelf gezond!

Doe zelf gezond!

Blijf niet stilzitten

Bewegen is goed voor je. Je voelt je lekkerder, je bent gezonder, je leeft langer. Je botten en spieren worden sterker. Je hart en longen gaan beter werken. Je krijgt meer energie en je wordt minder snel te dik.

En bewegen is natuurlijk ook enorm leuk. Je kunt het samen met andere kinderen doen, met je ouders, binnen, buiten. Bewegen kan je doen waar, wanneer en met wie je maar wilt. Dus blijf niet stil zitten!

Je dagelijkse dosis

Je moet eigenlijk iedere dag een uur bewegen. Dat betekent niet dat je dan een uur heel hard hoeft te gaan rennen. Je kunt ook gewoon gaan fietsen of lekker buitenspelen. Dat hoort ook bij bewegen. En samen met je klas kun je nu natuurlijk ook iedere dag oefeningen doen uit 'De klas beweegt'. Nog één tip:

Doe mee met Ren je Rijk!
Je gaat dan met de hele klas hardlopen, fietsen of skaten. Je ouders, opa's, oma's, buren en kennissen kunnen je dan sponsoren voor ieder rondje of kilometer. En op die manier kun je geld verdienen. Bijvoorbeeld voor een goed doel of voor iets nieuws in de klas.

 

30minutenbewegen voor kids

Spelletjes en opdrachten over bewegen

Fiets of loop naar school

Als je naar school loopt of fietst ben je ook al gelijk in beweging. En dat is goed en gezond. Dus als je in de buurt woont hoef je misschien helemaal niet met de auto te gaan.

Woon je te ver om helemaal te lopen of te fietsen? Dan kan je ook het laatste stukje lopen. Vraag maar eens aan je ouders of je al eerder uit de auto mag. Want als je beweegt, ben je goed bezig!

Op de sportclub

Zit jij al bij een sportclub? Dat kan heel leuk zijn. Je wordt er fit van en sporten is gezond. En je ontmoet er nieuwe vrienden.
Als je nog niet goed weet welke sport je leuk vindt, kan je er een paar uitproberen. Ga eens met een klasgenootje, een vriendje of een buurmeisje mee naar hun sportclub. Volg daar gewoon een proefles. En dan zie je zelf of jij dat ook leuk vindt!

website Jeugdsportfonds

Lekker buitenspelen

Buitenspelen is ook heel gezond. Je bent lekker in de frisse lucht en je zit niet stil. Er zijn buiten natuurlijk heel veel leuke spelletjes te doen. In je logboek staan er een paar. Maar je hebt vast zelf ook spelletjes verzonnen met je vrienden. Mail die maar eens door, want de leukste zetten we op deze site. Dus wie weet vind jij dan straks je eigen spel terug op internet!

We geven alvast 2 spelletjes:

Zakdoekje leggen

Nodig: Zakdoek

Je gaat met een aantal kinderen in een kring zitten. Iedereen zit met het gezicht naar binnen. Eén kind staat buiten kring met zakdoek. In de kring sluit iedereen zijn ogen en gaat het liedje zingen.
Het kind dat buiten de kring staat legt ergens de zakdoek neer. Naar het liedje doe je je ogen open en ga je voelen of de zakdoek bij jou ligt. Diegene die de zakdoek vind staat op en moet nu proberen om het kind dat de zakdoek heeft gelegd te tikken. Doe het snel want de legger is vrij als hij op de vrije plaats gaat zitten. Redt de legger het om ongetikt op de vrije plek te komen, dan wordt de tikker de nieuwe legger.

Zakdoekje leggen
Zakdoekje leggen,
niemand zeggen,
'k heb de hele nacht gewaakt;
twee paar schoenen heb ik afgemaakt:
één van stof en één van leer,
hier leg ik mijn zakdoekje neer.

Kijk voor je
Kijk achter je
Wie hem vindt
Mag me pakken


Hinkelen

Nodig: stoepkrijt en een steentje/stukje hout

Teken eerst een hinkelbaan. Je kunt bijvoorbeeld een hinkelbaan tekenen in de vorm van een slakkenhuis of een rechthoek met vakjes. Schrijf in elk vak een cijfer van 1 tot 8.

Ben je aan de beurt dan gooi je de hinkelsteen in het vak met het cijfer één. Als de hinkelsteen in het vak terecht komt mag je beginnen. Je moet het vak waar de hinkelsteen ligt, overslaan. Je springt dus op één been in het tweede vakje en vervolgens in de goede volgorde in de andere vakjes terwijl je de hinkelsteen voor je uit schuift door die steeds in een volgend vakje te schoppen.
 
Je bent af als de hinkelsteen uit het volgende vak schuift of op de lijn blijft liggen. Spring je op een krijtlijn dan ben je ook af.
 
Vanaf het laatste vak hinkel je weer terug. Bij het tweede vak aangekomen pak je de hinkelsteen terwijl je nog steeds op één been staat en spring je over het eerste vak heen naar het beginpunt. Nu gooi je je hinkelsteen in het tweede vak. Werk alle vakken op die manier af.  
 

Mail je spel idee aan Ga voor Gezond!