Spring naar content

Start

Alles over je gezondheid: Doe zelf gezond!

Doe zelf gezond!

Spijsvertering

Je lichaam heeft eten en drinken nodig. Daar zitten vitamines en energie in. Zo kun je nadenken, buitenspelen en nog veel meer! Maar om dat te kunnen maakt al het voedsel een reis door je lichaam. Dat heet de spijsvertering. Een deel van je eten en drinken verlaat je lichaam. Dat poep of plas je uit. Soms lukt het poepen niet zo goed en krijg je buikpijn. Dit komt misschien omdat je niet goed eet en drinkt, of te weinig beweegt. 

Wil jij alles weten over de spijsvertering en hoe je buikpijn kunt voorkomen? Bezoek dan de website van Poepie van de Maag Lever Darm Stichting. Je kunt hier leuke opdrachten maken en spelletjes spelen. 

Met de kinderquiz van de Maag Lever Darm Stichting leer je ook alles over spijsvertering.

www.poepie.info

Kinder quiz

Moeilijk ademhalen met astma

Als je astma hebt, kun je het soms behoorlijk benauwd hebben. Je ademt dan heel kort of piepend. Of je moet heel veel hoesten. Gelukkig zijn er medicijnen die zorgen dat iemand met astma beter kan ademhalen, maar het gaat nooit helemaal over.

In de pakketten van 'Even ademhalen' en ‘De luchtbus' zitten leuke spelletjes, opdrachten, verhaaltjes en een video over astma. In je logboek staat er meer over; kijk snel maar eens.

Naar Astmakids.nl

info over astma

Tandenpoetsen volgens de drie B's

Als je eet en drinkt blijven er restjes op je tanden achter. Dit heet plak en dat kan voor gaatjes zorgen. Als je je tanden goed poetst, poets je de restjes en de plak er af. Je krijgt dan geen gaatjes.


Het is daarom belangrijk om 2 keer per dag je tanden te poetsen. Een keertje 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan. Poetsen doe je goed volgens de 3 B's:

 1. Eerst poets je de Binnenkant van al je tanden en kiezen.
 2. Daarna de Buitenkant.
 3. En als laatste Bovenop je kiezen.

Op deze manier vergeet je geen enkel plekje!

Handen wassen... waarom?

Je handen zijn vaak vies, ook al kan je dat niet zien. Piepkleine vuiltjes, bacteriën en virussen. En daar kun je ziek van worden. Als je je eten aanraakt of je vinger in je mond steekt. Daarom is het belangrijk dat je frisse handen hebt.

Was je handen met zeep en stromend water en droog ze goed af met een droge, schone doek:

 • vóór je gaat eten
 • als je buiten hebt gespeeld
 • als je een beest hebt geaaid
 • als je hebt geniesd of gehoest
 • als je naar de wc bent geweest
 • en als je iets vies aan hebt geraakt

Gezond computeren

Als je veel achter de computer zit, krijg je soms branderige ogen, of een stijve arm of een pijnlijke rug. Dat is natuurlijk niet goed.
Een ontspannen houding en een goed ingerichte computerplek zijn belangrijk. Het is ook belangrijk dat je niet te dicht op het beeldscherm zit en je armen goed ondersteunt.

In het logboek vind je allerlei tips om gezond te computeren. En er is ook een website met veel informatie en spectaculaire spellen om 2handig achter de computer te worden.

Wat zeg je?

Wat zou er gebeuren als je niet meer goed zou kunnen horen? Op straat hoor je de auto's niet meer. Je snapt niet meer wat de meester of juf zegt. Je kunt niet naar muziek of de televisie luisteren. En praten met vrienden wordt wel erg lastig.
Pas daarom op met hele harde geluiden, want daar kun je slechthorend of zelfs doof van worden. Zet je muziek niet te hard. 

Test je zelf op kinderhoortest.nl

oorcheck voor jongeren en volwassenen

info over horen en doofheid

Allergisch is niet leuk

Als je allergisch bent, is dat heel vervelend. Je gaat dan niezen of snotteren of je krijgt jeuk of uitslag. En dan gewoon van stof of dieren om je heen. Of je reageert niet goed op iets in je eten.

Misschien ben jij ook wel ergens allergisch voor of je kent iemand die dat heeft. In de familie of een kind uit de klas.
Gelukkig is er vaak wel iets aan te doen.

Meer weten over Je lichaam?

Wil je meer informatie over je lichaam? Bezoek deze sites dan eens.

info over je hart

info over slapen

Veilig zonnen

De zon is goed voor je. Het zorgt ervoor dat je vrolijk wordt. Maar je kunt ook verbranden door de zon. Dat is niet zo fijn. Je huid wordt dan rood en het doet zeer.

Je kunt er zelf voor zorgen dat je niet verbrand!

 • smeer jezelf in met zonnebrand. Ook als je buiten gaan spelen.
 • tussen 12 en 15u is de zon erg sterk. Probeer dan in de schaduw te blijven

Wil je meer weten over veilig zonnen? Kijk dan op de site van Johnnie Shadow.

Johnnie Shadow