Spring naar content

Start

Alles over je gezondheid: Doe zelf gezond!

Doe zelf gezond!

Lekker in je vel

Lekker in je vel zitten betekent dat je je goed voelt. Lekker ontspannen en genoeg energie om iets te doen. Zit je niet zo lekker in je vel en helpt het niet als je aan leuke dingen denkt? Praat er dan eens over met je vader of moeder. Of ga naar je juf of meester. Misschien kunnen zij je helpen.

Wil je liever niet met een bekende praten? Dan kun je naar de site van de kindertelefoon surfen, maar je mag ook bellen: 0800- 0432.

Naar de Kindertelefoon

website voor kinderen die wel eens bang zijn

Heb je zelfvertrouwen?

Hoe zie jij jezelf? Welke dingen kan je goed en wat gaat er minder? Iedereen is wel goed in iets en juist minder goed in andere dingen. Dat is ook helemaal niet erg. Het is belangrijk hoe je er mee omgaat. Als je bijvoorbeeld niet zo goed bent in sport, kun je je daar onzeker over voelen. Je kunt ook juist denken aan iets dat wel goed lukt, misschien teken je wel heel erg mooi. Dat geeft je dan weer zelfvertrouwen!

Je kunt ook andere kinderen helpen met hun zelfvertrouwen. Als iemand uit de klas bijvoorbeeld niet goed is in rekenen, vertel je iets dat hij wel goed kan of iets dat wel leuk is. Misschien schrijft hij heel mooi of heeft hij altijd leuke kleren aan. Maar ook samenwerken en goed luisteren is vaak al prima!

sterkamp: voor meer zelfvertrouwen

Ben je verliefd?

Verliefdheid kan soms heel leuk zijn. Je vindt iemand leuk en wil daar graag bij in de buurt zijn en samen leuke dingen doen. Maar verliefd zijn is soms ook lastig. Want hoe moet je dat tegen iemand zeggen? En wat doe je als het over is?

In je logboek staat meer over ‘Relaties & Seksualiteit'. Door de opdrachtjes leer je meer over relaties met anderen, over vriendschap en verliefdheid, over de puberteit en nog veel meer. Vraag eens aan je juf of meester of jullie deze opdrachten ook in de klas gaan maken!

Elkaar helpen

Help jij wel eens andere kinderen uit de klas? Dat is goed om te doen, want samen kom je vaak verder dan alleen. En als jij een ander kind helpt, kan die jou mooi ook een keer helpen. Dat is wel zo makkelijk en vaak ook nog eens leuk en gezellig.

Zeg wat je denkt

Het is goed om te zeggen wat je denkt. Al lijk dat soms best moeilijk. Want wat als iemand het niet met je eens is? Of als je ruzie krijgt? Daarom is het belangrijk als je heel rustig zegt wat je bedoelt en niet meteen gaat gillen. En natuurlijk moet je zelf ook goed luisteren naar wat een ander zegt. De mening van iedereen telt en samen kom je er wel uit!

Met een handicap

Kinderen met een handicap zijn vaak hetzelfde als jij. Ze hebben soms wel extra hulp nodig, omdat ze niet kunnen lopen, horen of zien. Maar ze gaan ook naar school, hebben vriendjes, willen sporten en spelen.

Als je klas meedoet aan ‘Klas-op-wielen' ontdek je het zelf. Een gehandicapte sporter vertelt dan wat je nog allemaal kan als je in een rolstoel zit. En dat is best veel! Kijk maar eens op:

naar nsgk.nl

Pesten is geen plagen

Pesten is iets heel anders dan plagen. Bij plagen maak je een keer een geintje over iemand, maar die vindt dat dan niet zo erg. Het gaat immers om een grap. Maar als het echt niet om te lachen is, dan gaat het om pesten. Zo is uitschelden, spullen kapotmaken, knijpen en schoppen echt niet grappig. Maar als iemand telkens niet mee mag doen, is dat ook niet leuk.

Wanneer is iets pesten en wat kun je ertegen doen? Je leest het in het boekje ‘Horen, zien en niet meer zwijgen'. Op internet staat ook meer:

naar kidstegengeweld.nl

naar kindertelefoon.nl

website over cyberpesten