Spring naar content

Start

Alles over je gezondheid: Doe zelf gezond!

Doe zelf gezond!

Is het wel schoon en fris?

Een schone school is belangrijk. Anders kun je last krijgen van je ogen, mond en neus. Misschien wordt je wel suf. Of moet je niezen en hoesten van het stof. Als het niet zo fris is, wordt je er soms zelfs wel ziek van.
Met de checklist 'Binnenstebuiten' kun je samen met je klasgenoten controleren of jouw school en het klaslokaal wel helemaal top zijn. Je test de lucht, de temperatuur en de schoonmaak op jouw school. En daarna krijg je nog handige tips om het te verbeteren. Vraag aan je juf of meester of jullie hiermee aan de slag gaan!

Ga naar de checklist binnenstebuiten

Niet te warm, niet te koud

De temperatuur moet niet te hoog of te laag zijn. Als het in de klas te warm of te koud is, is het moeilijker om je goed te concentreren. Meet of de temperatuur tussen de 18ºC en 22ºC is, dan is het goed. En anders moet de verwarming hoger of lager staan.

Minder lawaai maken

Hebben jullie veel last van lawaai in de klas en kun je je daardoor moeilijker concentreren? Hoor je heel goed andere kinderen lopen en praten? Bedenk dan een oplossing, zodat ze minder lawaai maken. Misschien helpt een bordje met ‘'Stilte op de gang'' wel. Of maak je samen een lijstje met goede regels. En denk dan ook zelf eens aan andere kinderen als je eigen klas kabaal maakt. Anderen kunnen natuurlijk ook last van jou hebben!

Frisse lucht meten

Frisse lucht komt het lokaal binnen via de ramen of door ventilatieroosters. Er is een apparaatje dat kan meten of de lucht wel fris is. Hebben jullie ook zo'n CO2 meter in de klas hangen? Kijk daar dan eens op! Als het groene lampje brandt, is de lucht nog prima. Bij een oranje of rood lampje moet je dat even tegen de meester of juf zeggen. Die kan er dan wat aan doen door het lokaal te luchten.
In de lessen van ‘'Buitenlucht, kom je binnen spelen?'' leer je nog meer over frisse lucht.

Tocht en vocht

Frisse lucht in de klas is belangrijk. En om genoeg frisse lucht binnen te krijgen, moeten de ramen soms openstaan. Maar als je tocht voelt, is dat niet goed. Daar kun je spierpijn van krijgen of verkouden van worden. Dus als het tocht, zeg het dan even tegen je juf of meester. Die kan het raam dan iets verder dichtdoen. In de pauze kunnen de ramen dan weer verder open.

Als het te vochtig is, beslaan de ramen. Er zit dan teveel vocht in de lucht en dat voelt helemaal niet lekker aan. Ook kunnen kinderen met astma dan meer last krijgen van hun ademhaling. Zeg het tegen je juf of meester als je denkt dat het te vochtig is in de klas en je daar last van krijgt!

Minder stof, meer schoonmaken

Veel stof in de klas is niet fijn. Je ademt het in. Je krijgt er een droge mond en keel van waardoor je gaat hoesten. En je ogen prikken. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat er niet teveel stof in het lokaal ligt. Je helpt zelf door je eigen afval op te ruimen en door ruimte te maken voor de schoonmakers.

Zo zorg je ervoor dat jouw school schoner wordt:

 • veeg je voeten voordat je de school binnenstapt
 • gooi je afval altijd gelijk in de prullenbak
 • knoei niet op de wc
 • als je hebt gekliederd, maak het dan snel schoon
 • laat geen troep op je tafeltje slingeren
 • zet je stoel na de les op tafel

Voor je eigen veiligheid

Je wilt natuurlijk dat er geen ongelukken gebeuren op school. Let daarom op een paar dingen, dan wordt het gelijk een stuk veiliger:

 • duw elkaar niet op het schoolplein en in de klas
 • geef elkaar de ruimte op de speeltoestellen
 • kijk uit met scharen en andere scherpe voorwerpen
 • laat geen tassen en jassen slingeren; daar kunnen andere kinderen over struikelen
 • ren niet door de gangen en op de trappen

Met de lessen van 'Veiligheid op de basisschool' leer je nog meer over veiligheid op de basisschool. Vraag eens aan je juf of meester of jullie die lessen ook kunnen doen!

website voor kids over verkeer en veiligheid

Verkeer

Iedere dag heb je te maken met verkeer. Als je naar school loopt en fiets, naar de sportclub gaat of naar een vriendje of vriendinnetje, je moet goed uitkijken. Er zijn vaak veel andere weggebruikers zoals wandelaars, fietsers en auto's.

Het is goed om te weten wat je moet doen als je op pad bent. Lees meer hierover op de thema site van de Nationale Kidskrant.

Veilig bij brand

Ook op school kan er brand zijn. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je dan moet doen. Vraag eens aan je juf of meester of jullie kunnen oefenen. Controleer ook samen met de klas of er rookmelders ophangen en of de batterijen het wel doen. Want ook die zorgen voor meer veiligheid.

Van het spannende computerspel ‘'Brand! De game - op school" kun je nog meer leren over brand en veiligheid op school.

Meer weten over Binnen en Buiten?

Wil je meer informatie over veilig en gezond wonen of naar school gaan? Kijk dan eens op deze sites!

 • vvn.nl/kids: website voor kinderen over verkeer en veiligheid
 • vvn.nl: website van Veilig Verkeer Nederland over verkeersveiligheid
 • veiligheid.nl: informatie over veiligheid in en om het huis met o.a. een brandtest
 • toetslijstgezondwonen.nl: door het invullen van de toetslijst krijgt u een idee in hoeverre u gezond en veilig u woont

toetslijst gezond wonen